Çevresel Gürültü Ölçümü
Çevresel Gürültü Ölçümü
Gürültü, sözlüklerdeki anlatımı ile, istenmeyen, hoşa gitmeyen ve rahatsız edici seslerdir. Seslerin gürültü olarak nitelenip nitelenmemesi, kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Çevresel gürültü dendiği zaman, esas olarak ulaşım araçları, kara, hava, deniz ve demir yolu trafiği, sanayi tesisleri, imalathaneler, atölyeler, işyerleri, açık alanda kullanılan makineler ve eğlence yerlerinden çevreye yayılan gürültüler anlaşılmaktadır. Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 2010 yılında yayınlanan Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği, çevresel gürültüyü bu şekilde tanımlamaktadır.
Gürültü, kaynağı ne olursa olsun bugün insan sağlığını ve yaşanılan çevrenin kalitesini olumsuz şekilde etkileyen önemli faktörlerden biridir. Hızlı şehirleşme, konut ve sanayi alanlarının içiçe ve plansız olarak gelişmesi, trafik yoğunluğunun gittikçe artması, elektrik, elektronik ve mekanik araçların günlük yaşamda daha fazla yer edinmesi, ne yazık ki gürültü kaynaklarını ve seviyelerini gittikçe arttırmaktadır. İnsanların sakin ve huzurlu bir şekilde çalışabileceği, dinleneceği ve vakit geçireceği alanlar azalmaktadır.
Bunun yanı sıra başkalarını rahatsız etmeme konusunda hassasiyetin yeterince dikkate alınmadığı durumlarda, eğlence ve günlük faaliyetlerden kaynaklanan gürültü, uyku bozuklukları, işitme kayıpları ve başka şikayetlere neden olmakta, bazen de ciddi fiziksel ve ruhsal rahatsızlıklara yol açmaktadır.
Çevresel gürültü ölçümleri, insan sağlığını korumak ve insanların çevreye sıkıntı vermelerinin önüne geçmek amacı ile yetkili laboratuvarlar tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu çalışmalarda gürültü seviyeleri desibel olarak ifade edilmektedir.
Laboratuvarlar ölçümler sırasında, Türk Standartları Enstitüsü tarafından yayınlanan şu standartları esas almaktadır:
- TS 9315 ISO 1996-1 Akustik - Çevre Gürültüsünün Tarifi, Ölçülmesi ve Değerlendirilmesi - Bölüm 1: Temel Büyüklükler ve Değerlendirme İşlemleri
- TS ISO 1996-2 Akustik - Çevre Gürültüsünün Tarifi, Ölçülmesi ve Değerlendirilmesi - Bölüm 2: Çevre Gürültü Seviyelerinin Tayini