Florür Analizi
Nötr durumundaki flor atomu bir elektron alarak iyon (yani anyon) durumuna geçtiği takdirde florür adını almaktadır. Florür iyonu içeren maddelere de genelde florür denmektedir.Florürler, bir iyon olduğu için doğada tek başlarına yer almazlar, sadece bir çözelti içinde karşı iyon ile birlikte yer alabilirler.
Florür, doğal maddelerden üretilmez ve günlük temizlik ürünleri ve diş macunları formülünde çokça kullanılır. Florür, dişlerin gelişimi açısından ve diş çürümelerine karşı önemlidir, ancak fazla miktarda vücuda alındığında, organların ya da dokuların gelişimini yavaşlatır ve sağlık problemleri yaratabilir. Bir kısım eklem hastalıklarının nedeni de yüksek miktarda alınan florür maddesidir.
Bazı ülkelerde içme suyuna katılan florür, son yıllarda faydasından çok zararları görüldüğü için tartışılmaktadır. Bazı ülkelerde suya florür karıştırılması yasaklanmıştır. Bizde de suya florür katılmıyor, ancak birçok ilin şebeke suyunda doğal olarak florür bulunmaktadır. Bunun yanında hazır meyve suları, gazlı içecekler, hatta bebek mamaları dahil çok sayıda üründe florür bulunmaktadır.
Florürün zararlı olmasının en büyük nedeni, vücutta birikme eğilimli olmasıdır. Florür, biyobirikimli olan kimyasalların başında gelmektedir. Normal olarak insan vücudu hergün alınan florürün yarısını idrar yoluyla atmaktadır. Kalan diğer yarısı ise kemiklerde ve beyinde birikmektedir. Yüksek dozlarda alınan florürün, erkek üreme organlarına zarar verdiği kanıtlanmıştır. Florürün uzun vadede Alzheimer hastalığına da neden olduğu sanılmaktadır.
Toprakta bulunan yüksek miktarda florür de bitkiler yoluyla canlılara geçmektedir. Bu nedenle ulusal ve uluslararası akreditasyon kuruluşlarından yetki alan laboratuvarlar, toprak ölçümleri çerçevesinde florür analizlerini de yapmaktadır.
Laboratuvarlar bu analizler sırasında en çok şu yöntemlere başvurmaktadır:
- SM 4110 B Kromotografik metot
- SM 4500F B
- SM 4500F-C İyon seçici elektrot metodu
- SM 4500F-D SPANDS metodu