LVD Testi

LVD Testi
LVD Testi

LVD ifadesi, Avrupa Birliği’nde yayınlanan ve Alçak Gerilim Yönetmeliği anlamına gelen Low Voltage Directive ifadesinin baş harflerinden oluşmaktadır. Bu yönetmelik, elektrikli cihazların güvenliğini sağlamak amacı ile çıkarılmıştır. Yönetmeliğe göre herhangi bir elektrik cihazın, insanlar, çevre koşulları ve mal güvenliği açısından kullanımları sırasında bir problem yaratmaması için, daha bu ürünler piyasaya sunulmadan önce bu riskeleri öngörmek, en düşük seviyeye indirmek hatta ortadan kaldırmak gerekmektedir.

Akredite laboratuvarlar tarafından gerçekleştirilen testleri geçen ve ilgili yasal düzenlemelerde yer alan koşulları sağlayan elektrikli cihazlar, LVD Test Raporu almakta ve ürünler ancak bundan sonra piyasaya sunulmaktadır. LVD sertifikası, bu ürünlerin hem yapısal olarak güvenli olduklarını hem de enerji verimliliği sağlamak açısından ilgili standart ve düzenlemelere uygun olduklarını kanıtlamaktadır.

LVD test sonuçları, bir yandan üretici firmanın, ürünlerini güvenli bir şekilde piyasaya sunmasına, bir yandan da tüketicilerin ürün konusunda şüphe duymadan bu ürünleri kullanmasına imkan vermiş olmaktadır.

LVD test raporları, CE işaretleme uygulaması kapsamında hazırlanan teknik dosyanın da temelini oluşturmaktadır ve ürünlerde veya ilgili standartlarda bir değişiklik olmadığı takdirde, on yıl boyunca geçerliliğini korumaktadır.

Elektrikli ürünlerin Avrupa Birliği ülkelerinde serbest dolaşımı için, belirlenen normalara uygun olduğunun belgelendirilmesi gerekmektedir. CE sertifikası kapsamında, üretici firmaların ürettikleri cihazlar için LVD testleri yaptırma zorunlulukları bulunmaktadır.

Akredite laboratuvarlar tarafından, elektriksel testler kapsamında LVD testleri de gerçekleştirilmektedir ve bu testler sırasında ulusal ve uluslararası kuruluşlar tarafından yayınlanan birçok standart dikkate alınmaktadır. İşte bunlardan birkaçı:

  • TS EN 60950-1 Bilgi teknolojisi cihazları - Güvenlik- Bölüm 1: Genel kurallar
  • TS EN 60335-1 Güvenlik kuralları - Ev ve benzeri yerlerde kullanılan elektrikli cihazlar için - Bölüm 1: Genel kurallar
  • TS 2127 EN 60065 Güvenlik kuralları - Ses, görüntü ve benzeri elektronik cihazlar
  • TS EN 60204-1 Makinalarda güvenlik - Makinaların elektrik donanımı - Bölüm 1: Genel kurallar
  • TS EN 61010-1 Ölçme, Kontrol ve Laboratuarda Kullanılan Elektrikli Cihazlar İçin Güvenlik Özellikleri Bölüm 1 - Genel Özellikler
  • TS EN 60601-1 Elektrikli tıbbi donanım - Bölüm 1: Temel güvenlik ve gerekli performans için genel kurallar

Avrupa Alçak Gerilim Direktifi (LVD), 2014/35 / EU gereksinimlerini karşılamak, CE Markalama sürecinin önemli bir parçasıdır.

Elektriksel Güvenlik testi, CE İşareti'nin merkezi bir parçasını oluşturur ve değerlendirme, bir ürünün güvenli ve kullanıcı için tehlike arz etmeyecek şekilde tasarlanmış ve üretildiğinden emin olmayı amaçlamaktadır.

Üreticilerin, ürünlerini Avrupa pazarındaki Avrupa Düşük Gerilim Direktifi (LVD), CE işareti için 2014/35 / EU'ya uygunluğunu gösterebilmeleri ve ürünlerin pazardaki yerini bilmeleri konusunda güven vermelerini sağlamak için uyumlaştırılmış Avrupa standartlarına elektriksel güvenlik testleri sağlıyoruz. Ürünlerinin kullanımı güvenlidir.

15 yılı aşkın bir süredir uluslararası güvenlik (IEC), Avrupa (EN) ve Ulusal (BS) standartlarına yönelik güvenlik değerlendirmeleri ve uyumluluk testleri sunmaktayız ve CE işaretinin yanı sıra, CB Şeması aracılığıyla küresel pazarlara erişim sağlamanıza yardımcı olabiliriz. Türkiye’de ÖSAS akredite test laboratuvarı da dahil olmak üzere kapsamlı test tesislerimiz var.

Akredite olduğumuz belirli standartların detayları için lütfen ÖSAS programımıza bakın. ÖSAS ile uyumlu olarak, belirli standartları doğrudan ÖSAS programımıza eklememizi mümkün kılan Esnek Bir Akreditasyon Programı yürütüyoruz. Test etmeniz gereken standart şu anda ÖSAS planımızda değilse, lütfen gereksinimlerinizi değerlendirebilmemiz için bizimle iletişime geçin.

ORTAK ELEKTRİK GÜVENLİK TESTLERİ

Genel olarak elektriksel güvenlik testi olarak adlandırılsa da, gerçek değerlendirmeler, aşağıda gösterildiği gibi bir ürünün elektrik özelliklerinin ötesine uzanır.

  • Elektrik çarpması tehlikeleri
  • Enerji ile ilgili tehlikeler
  • Ateş
  • Isı ile ilgili tehlikeler
  • Mekanik tehlikeler
  • Radyasyon
  • Kimyasal tehlikeler
  • Ekipman içindeki arızalar ve arızalar dahil olmak üzere anormal çalışma

Elektromanyetik Uyumluluk (EMC) 'de olduğu gibi, tasarım aşamasında hem Avrupa CE işareti için LVD'ye uygunluk açısından elektriksel güvenliği göz önünde bulundurmak önemlidir; çünkü gerekli olan modifikasyonları hem kolay hem de maliyet açısından daha etkin hale getirir.

ELEKTRİKSEL GÜVENLİK TESTI VS TAŞINABİLİR UYGULAMA TESTİ (PAT)

Bazen elektriksel güvenlik testi ile genel olarak taşınabilir kabul edilen cihazlarda rutin olarak uygulanan PAT arasında karışıklık vardır. Elektriksel güvenlik testi, bir ürünün tasarımını ve üretimini değerlendirir ve bir ürünü yasal olarak piyasaya sürmek için CE markalama gerekliliklerinin bir parçasıdır. Bu, kullanım sırasında devam eden güvenliği sağlamak için ürünün elektriksel özelliklerinin sınırlı bir testi olan PAT'dan farklıdır.

Piyasaya sürüldüğünde elektriksel olarak güvenli olan bir ürün daha sonra kullanım sırasında yıpranma veya hasara uğrayabilir ve PAT'ın bozulmasına neden olur. Yanlış şekilde CE işaretli olan ve Alçak Gerilim Direktifinin gerekliliklerini karşılamayan bir ürün PAT geçirebilir.

Elektriksel güvenlik testi ve PAT her iki şarttır ve farklı amaçlara sahiptir.

CB ŞEMASI

EUROLAB, Test Laboratuvarı (EBL) olarak IECEE CB Programı'nın bir parçasıdır. Şema Kuzey Amerika dahil olmak üzere 50'den fazla ülkede faaliyet göstermektedir.

Onaylı test laboratuarlarımızdan birinde yer alan CB Şeması kapsamındaki ürününüzün test edilmesi, gerçek bir küresel pazara erişim sağlayarak, hem zaman hem de para tasarrufu sağlayarak, yinelenen testlere olan ihtiyacı azaltır.

YENİ DÜŞÜK VOLTAJ DİREKTİFİ (LVD) 2014/35 / EU

Yeni Alçak Gerilim Direktifi (LVD) 2014/35 / EU, 20 Nisan 2016'da geçiş dönemi olmaksızın yürürlüğe girmiştir. Yeni Avrupa LVD ile elektrik güvenliği uyumluluğu, CE işaretleme işleminin önemli bir parçasıdır.

Yeni direktifteki hükümlerin sadece üreticiler üzerinde değil, aynı zamanda AB'de yetkili temsilciler, ithalatçılar ve distribütörler üzerinde de bir etkisi vardır.