Teneke Kutularda Kalınlık Tespiti
Elektroliz yöntemi ile kalay veya krom ile kaplanmış çelik saçlar, yani teneke, yumuşak, düşük karbonlu, tek veya çift haddeleme yöntemi ile üretilmiş, ince levha veya rulo şeklinde satışa sunulan metal malzemedir. En yaygın kullanım alanları, et, balık, sebze ve meyve konserveleri ve çorba, hazır yemek, sos ve bitkisel yağ kutuları üretimidir. Ayrıca meşrubat, bira ve karbon dioksitli içeceklerin kutularında da teneke kullanılmaktadır. Teneke gıda dışında oldukça geniş bir yelpazede kullanım alanı bulmaktadır.
Teneke kutular, korozyona ve yüksek sıcaklığa karşı dirençli oldukları, ayrıca hafif, fiziksel yönden dayanıklı ve kolay laklanabilme, boyanabilme ve baskı yapılabilme kapasitelerine sahip oldukları için tercih edilmektedir. Teneke kutuların önemli bir avantajı da hemen hemen tamamen geri dönüşüm imkanına sahip olmasıdır. Günümüzde çevre dostu ambalaj malzemelerinin kullanılması ambalaj sektörünün geleceğini etkileyen önemli bir konudur. Ambalaj sektöründe görülen eğilimler, teneke ambalaj üretimine de yansımakta ve üretici firmalar bu yönde strateji geliştirmektedir. Dünya ambalaj piyasasında hemen hemen yüzde 8’lik dilimi teneke ambalajlardır (21 milyar dolarlık bir pazar).
Bu çalışmalar kapsamında teneke kutuların kalınlıkları da önemli bir kriter olmaktadır. Gelişmiş laboratuvarlarda ambalaj analizleri kapsamında, teneke kutularda kalınlık tespiti çalışmaları yapılmaktadır. Bu ölçümler sırasında, yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlar esas alınmaktadır. Bu konuda başvurulan standart şudur:
- TS 13718 Teneke kutular
Bu standart, soğuk haddelenmiş veya elektrolitik kalay veya elektrolitik krom ya da krom oksit kaplı çelikten yapılmış, gerektiğinde içindeki gıda maddesine uygun lak ile kaplanmış, genel kullanım amaçlı olan ama en çok gıda amaçlı kullanılan, teneke kutuların tanımlama, sınıflandırma, özellikler, kontrol ve test yönemlerini ve piyasaya sunum şekillerini kapsamaktadır.