Gam Analizi
Sakızın temel hammaddesi sakız mayasıdır. Ancak üretimi sırasında sakıza esneklik veren farklı elastomerler, bağlayıcı olmasını sağlayan reçineler ve bir takım yumuşatıcı maddeler katılmaktadır. Ayrıca sakız üretilirken içeriğine polivinil asetat katılarak denge sağlanır. Bu madde, suda çözünmeyen polimer ve polivinil alkol suyu seven polimerdir.
İlk üretildiği zamanlarda sakız, sakız ağacı reçinesi kullanılarak yapılıyordu ama bugün sentetik bir yapıda olan kauçuk ve plastik kullanılmaktadır. Bu iki madde yüksek ısıda karıştırılır ve içine sakız hamurunu yumuşatmak amacı ile sıvı durumda glikoz şurubu ve toz durumda tatlandırıcı maddeler ilave edilir. Sakız mayasının içine ayrıca reçine, talk pudrası, polivinil alkol ve vaks (kaydırıcı) maddeler ilave edilir. Bugün dişe yapışmayan sakız üretmek adına, sakız içeriğine daha başka kimyasal maddeler de ilave edilmektedir.
İlk defa 1869 yılında Amerika’da geliştirilen sakız, bugün dünyanın her yerinde üretilen bir şekerleme ürünüdür.
Gam arabik, sakızın kıvamını arttıran bir maddedir. Belli ağaçların gövdelerinden belli yöntemler ile doğal olarak elde edilir. Çok eski yıllardan beri gam arabik maddesinin kullanıldığı biliniyor. Örneğin Mısırlılar bu maddeyi kozmetik alanında koyulaştırıcı madde olarak ve mumyalama işinde yapıştırıcı madde kullanmışlar.
Sakız üretiminde hazırlanan sakız mayasına gam denilmektedir ve yetkili laboratuvarlarda fiziksel analizler kapsamında sakız mayası (gam) tayini analizleri de yapılmaktadır. Bu analizler sırasında, yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara uyulmaktadır. Aynı zamanda genel kabul gören test yöntemlerine ve test kriterlerine uygulmakta ve bu şekilde güvenilir ve tarafsız sonuçlar elde edilmektedir.
Bu analizler sırasında dikkate alınan standartkardan birkaçı şunlardır:
- TS 8000 Sakız
Bu standart, sadece tanımlanan sakızları kapsamaktadır. Bunun dışındakileri kapsamamaktadır.
- TS 11057 Damla sakızı üretim kuralları
- IS 6747 Sakız ve balonlu sakız