İletkenlik Külü Tayini
Beyaz şekerde iletkenlik külünü tespit etmek için bilinen konsantrasyonda şeker çözeltisinin özgül iletkenliği ölçülmektedir. Daha sonra bir faktör kullanılarak kül miktarı tespit edilmektedir. Beyaz şeker için 28 gram / 100 gram konsantrasyonu kullanılmaktadır.
2006 yılında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından çıkarılan Türk Gıda Kodeksi Şeker Tebliği (Tebliğ no: 2006/40), şeker çözeltisi, invert şeker çözeltisi ve invert şeker şurubunda, ürün isimleri yanında beyaz tanımlamasının kullanılması için gerekli özellikleri sayarken, ICUMSA yöntemine göre iletkenlik kül değerinin en fazla ağırlık olarak yüzde 0,1 oranında olması gerektiğini ifade etmektedir.
ICUMSA, Uluslararası Şeker Analizlerinde Tekdüzen Yöntemler Komisyonu, birçok ülkede bulunan ulusal şeker analizleri komitelerini biraraya getiren dünya çapında bir kuruluştur. Bu kuruluş, şeker sektöründe analitik yöntemlerle ilgilenen tek uluslararası kuruluştur ve gıda analizleri kapsamında yapılan bir takım fiziksel analizleri standartlaştırmıştır.
Beyaz şekerde analizi yapılan şeker dışı maddeler arasında kül ve külün kısımları da bulunmaktadır. Kül miktarı yükseldikçe şeker kristallerinin yüzeylerinde bulunan su miktarı da artmaktadır. Şeker kristalleri yüzeyinde biriken bu su bir miktar şekeri eritir ve bu durum mikroorganizmaların üreyeceği bir ortam yaratır. Bu şekilde şeker bozulmaya başlar. Kül miktarı şeker kalitesini etkileyen önemli bir faktördür. Genelde organik şeker dışı maddeler de kü ile birlikte artmaktadır.
Kül içeriğinde aynı zamanda sodyum ve potasyom gibi alkaliler, asitler ve başka şeker dışı maddeler bulunmaktadır. Bunların hepsi şeker kalitesinde olumsuz etkiler yapar.
İletkenlik külü tayinine yönelik analizler, yetkili laboratuvarlarda fiziksel analizler kapsamında yapılmaktadır. Bu analizlerde, yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara uyulmaktadır. Aynı zamanda genel kabul gören test yöntemlerine ve test kriterlerine uyulmakta ve bu şekilde güvenilir ve tarafsız sonuçlar elde edilmektedir.