Çay Yağı Tayini
Ülkemizde çay bitkisi, sadece yapraklarından yararlanmak amacı ile yetiştirilmektedir. Çay tohumu yağı, kendine özgü bir tadı olan ve yüksek kaliteli bir yemeklik yağdır. Oysa çay tohumu yağı, bir yandan doğal bir antioksidan kaynağıdır bir yandan da biyodizel hammaddesidir. Çay tohumu yağı, zeytinyağı, ayçiçeği, soya ve kanola yağları ile belli bir oranda karıştırıldığı takdirde bu yağların raf ömürlerinde ciddi bir iyileşme tespit edilmiştir.
Çay tohumlarından üretilen çay tohumu yağı, birçok ülkede yıllardır değerlendirilmektedir. Birçok ülkede yemeklik yağ olarak kabul görmüştür. Bazı ülkeler, çayın yüksek oranda yağ içeren türlerini, sadece yağ elde etmek için yetiştirmektedir.
Ülkemizde sadece içimlik çay üretmek için çay bitkisi yetiştirilirken, Çin ve Japonya’da çay arazileri, içimlik ve yağlık araziler olmarak ikiye ayrılmıştır. Bugün için ülkemizde yetiştirilen çay tohumlarının ekonomiye bir katkısı yoktur. Diğer taraftan ülkemizde yetişen çay tohumlarında yağ oranı, yüzde 25-30 aralığında bulunmaktadır.
Çay tohumu yağı yüksek kaliteli bir yemeklik yağdır ve zeytinyağının yağ asidi kompozisyonuna benzerlik göstermektedir. Çay tohumu yağı, zeytinyağı ve kanola yağına karşı gittikçe talep gömeye başlamıştır. İçeriğinden yüksek oranda antioksidan madde bulunan çay tohumu yağının, insan sağlığı açısından kan basıncını ve kolesterolü düşürdüğü tespit edilmiştir.
Çay tohumu yağı yemeklik yağ olması yanında, kozmetik sektöründe de rujlarda, gece ve gündüz kremlerinde, kırışıklık kremlerinde, saç kremlerinde ve çeşitli makyaj mazlemelerinde kullanılmaktadır. Ayrıca sabun, boya ve margarin gibi maddelerin üretiminde de kullanılmaktadır.
Yetkili laboratuvarlarda, kimyasal testler kapsamında hayvansal yağlarda, bitkisel yağlarda ve yemlik yağlarda çay yağı tayini çalışmaları yapılmaktadır. Bu çalışmalarda esas alınan başlıca standart şudur:
- TS 5037 Hayvansal ve bitkisel yağlar - Çay tohumu yağı aranması