Karbonhidrat Tayini
Karbonhidratlar, sağlıklı beslenmenin en önemli parçasıdır ve vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlamaktadır. Aynı zamanda beyin ve merkezi sinir sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olmaktadır. Uzmanlara göre karbonhidratlar iki gruptur. İyi karbonhidratlar, kompleks karbonhidratlardır ve birden fazla doğal şeker çeşidi içermekte ve yavaş sindirilmektedir. Kötü karbonhidratlar ise basit karbonhidratlardır ve içinde bulunan şeker kısa sürede kana karışmakta ve kan şekeri seviyesi birden yükselmektedir. Kompleks karbonhidrat içeren meyveler, sebzeler, bakliyat ve tam tahıllı gıdalar, sağlıklı beslenme açısından çok uygundur ve lif bakımından zengindir. Doğru beslenmek açısından, günlük olarak alınan kalorinin yüzde 60’a yakın bir kısmı işlenmemiş sağlıklı karbonhidratlardan gelmek zorundadır.
Karbonhidratlar birçok gıdanın ana bileşenidir ve yağlar ve proteinler gibi canlıların temel enerji kaynağıdır. Gıdaların içeriğinde karbonhidratlar tek başlarına bulunabilirler. Ya da protein gibi diğer bileşiklerle bağlı olarak da bulunabilirler. En fazla ekmek, makarna, patates, pirinç, tahıl ve hububatlar içinde karbonhidrat bulunmaktadır. Karbonhidratların yapıtaşı glikozdur. Hayvanlarda glikojen halinde, bitkilerde ise nişasta halinde depolanmaktadır.
Karbonhidrat analizleri yapılmasının birkaç nedeni bulunmaktadır. Öncelikle gıda ürünlerinin standartlara uygun olduğunu kontrol etmek için yapılmaktadır. Tüketicilere gıda ürünlerinin besin değerleri hakkında bilgi vermek için karbonhidrat analizleri yapılmaktadır. Bunun yanı sıra, gıda ürünlerinin kalitesini belirlemek için de analizler yapılmaktadır. Gıdaların tadı, görünüşü ve stabilitesi gibi fizikokimyasal özellikleri, gıdanın karbonhidrat içeriği ve bu karbonhidratların konsantrasyonu ile çok ilgilidir. Gıda üretim süreçlerini denetlemek için de karbonhidrat analizlerine gerek bulunmaktadır. Örneğin fermente ürünlerde karbonhidrat miktarı çok önemlidir.
Yetkili laboratuvarlarda, kimyasal analizler kapsamında, gıda ürünlerinde karbonhidrat tayini çalışmaları yapılmaktadır. Bu çalışmalarda yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara ve dünya genelinde kabul gören test yöntemlerine uyulmaktadır.