Pantetol Tayini (HPLC)
Pantotenik asit olarak da bilinen B5 vitamini, bütün hayvansal ve bitkisel gıdalarda bulunduğu için insanlarda eksikliği fazla görülmemektedir. Yine de eksik olması halinde en fazla karşılaşılan durumlar şu şekilde sıralanabilir: kasılma nöbetleri, karın ağrısı ve bağırsak bozuklukları, uyku bozuklukları, yorgunluk hissi, depresyon, el ve ayaklarda karıncalanma ve titremeler ve cilt bozuklukları. Pantetolün fazla alınması durumunda ise ishal ve kanama riskinde artış olmaktadır. Ancak bu riskler B5 vitamininin gıdalardan normal şekillerde alınması durumunda değil, gıda takviyesi olarak fazladan alınması durumunda ortaya çıkmaktadır.
Uzmanlar tarafından önerilen günlük pentatol (B5 vitamini) miktarları genelde şu şekildedir: bebeklerde 1 yaşa kadar 1,8 mg, çocuklarda 8 yaşa kadar 3 mg, 13 yaşa kadar 4 mg, gençlerde ve yetişkinlerde 5 mg, süt veren kadınlarda ise 7 mg.
Pantotenik asit en fazla şu gıdalarda bulunmaktadır: ay çekirdeğinde 7,1 mg, mantarda 3,6 mg, keçi peynirinde 3,4 mg, yağlı balıklarda 2,2 mg, kırmızı ette 1,6 mg, yumurtada 1,5 mg, avokadoda 1,5 mg, tavuk ve hindi etinde 1,3 mg ve tatlı patateste 0,98 mg.
Ayrıca süt ve süt ürünleri ile mercimek, domates, brokoli ve karnıbahar gibi gıdalarda da B5 vitamini bulunmaktadır.
Yetkili laboratuvarlarda, kimyasal testler kapsamında gıdalarda pantotenik asit, B5 vitamini ya da pantetol tayini çalışmaları yapılmaktadır. Bu çalışmalarda en fazla başvurulan yöntem Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC) cihazı kullanmaktır. Bu yöntem uçucu olmayan veya sıcaklıkta kolayca bozunabilen kimyasal bileşiklerin ayrılmasında güvenilir sonuçlar vermektedir.
Bu çalışmalarda ayrıca ülkemizde ve yabancı ülkelerde faaliyet gösteren kuruluşlar tarafından hazırlanan standartlara ve dünyada kabul gören analiz yöntemlerine ve test kriterlerine uyulmakta ve laboratuvarlarda güvenilir ve tarafsız bir hizmet verilmektedir.