Şeker Bileşenleri - Sakkaroz Tayini (Titrimetrik)
Genel olarak sofra şekerinin kimyasal ismi sakkarozdur. Günlük konuşmada şeker olarak tanımlanan madde aslında sakkarozdur. Kimyasal bakımdan sakkaroz, glukoz ve fruktoz karbonhidratlarının bir kombinasyonudur. Çay şekeri olarak da bilinen sakkaroz, bir glukoz ve bir fruktoz molekülünün biraraya gelmesi ile oluşmaktadır. İnsan beslenmesinde çok önemli bir yere sahip olan sakkaroz sadece bitkiler tarafından üretilmektedir. En fazla şeker kamışı ve şeker pancarından elde edilmektedir. İnsan vücudu tarafından kolay sindirilebilir ve vücut için bir enerji kaynağıdır.
Vücut için bu kadar yararlı olan sakkaroz aslında o kadar da masum değildir. Daha çok yüksek kalorisi ile kilo yaptığından şikayet edilir ancak kimyasal yapısı itibariyle insan sağlığı açısından ciddi bir tehlike oluşturmaktadır. Çünkü 100 kalori zeytinyağı tüketmek ile 100 kalori şeker tüketmek aynı anlama gelmemektedir. Şeker yendiği anda vücut bunu glukoz ve fruktoza ayrıştırır. Glukoz hemen kana karışır ve kanın şeker değerlerini yükseltir. Bu yüzden glukoza kan şekeri denir. Vücuttaki insülin bunu hemen enerjiye dönüştürür ancak dönüştüremediği kısım karaciğerde depolanır ve yağa dönüşür. Fazla alınan fruktoz ise trigliserite dönüşür. Bu ise damar sertliğine ve vücudun yağlanmasına neden olur. Netice olarak sakkaroz, sağlıklı olmak bakımından, dengeli bir şekilde tüketilmelidir.
Yetkili laboratuvarlarda, kimyasal gıda analizleri kapsamında şeker bileşenleri arasında olan sakkaroz tayini çalışmaları yapılmaktadır. Bu çalışmalarda başvurulan yöntemler arasında titrimetrik yöntemler de bulunmaktadır.
Konsantrasyonu tam olarak bilinen bir maddenin çözeltisi ile, konsantrasyonu bilinmeyen, ancak hacmi bilinen bir maddenin çözeltisi reaksiyona sokularak, bilinmeyen maddenin konsantrasyonunun hesaplanmasına titrimetrik analiz yöntemi denmektedir. Bu şekilde konsantrasyonu bilinmeyen maddenin konsantrasyonu hesaplanmış olmaktadır. Buradan da gerekirse maddenin miktarı veya yüzdesi hesaplanmaktadır.