Sibutramin Hydroklorit Tayini (HPLC)
Sibutramin, özellikle kilo vermek için veya verilen kiloları korumak için ya da obezite rahatsızlığını tedavi etmek için kullanılan bir ilaçtır. İlaçlarda bu madde, sibutramin hidroklorür monohidrat şeklinde kullanılmaktadır.
Genelde düşük kalorili bir diyet ile birlikte sibutramin hidroklorür kullanılması önerilmektedir. Beden kütle indeksi 30’un üzerinde olan rahatsızlıklarda yüksek tansiyon, şeker ve dislipidemi gibi başka risk faktörleri de varsa bu ilaç etkili olmaktadır.
Vücuda fazla miktarda sibutramin hidroklorür alınması durumunda kalp atışları düzensiz hale gelmekte, nefes alıp vermede güçlük yaşanmakta, baş ağrısı ve baş dönmesi olmakta, uyku düzensizlikleri olmakta ve depresyon belirtileri göstermektedir.
Yakın bir zamanda Avrupa ülkelerinde, sibutramin içeren ilaçların kullanımında risklerin faydalarından daha fazla olduğuna karar verilmiş ve bu ilaçların satışının durdurulması önerilmiştir. Ülkemizde de 2011 yılında bu ilaçların ruhsatları iptal edilmiş ve piyasadan toplatılarak satışının durdurulduğu açıklanmıştır. Buna rağmen piyasada tamamen bitkisel olduğu ve kilo vermede etkili olduğu iddia edilen ürünler bulunmaktadır. Yapılan laboratuvar çalışmalarında, bu tür bitkisel ürünlerde bulunan sibutramin maddesinin yarattığı kalp rahatsızlıkları riskinin, kilo kaybı için kullanıldığında beklenen yarardan daha fazla olduğu ortaya çıkmıştır.
Takviye edici gıdalar ve benzeri ürünler veya bitkisel çaylar kapsamında piyasaya sunulan ürünlerin içeriğinde, etkin madde olarak sibutramin hidroklorür bulunan ürünlerden uzak durmak gerekmektedir. Özellikle içeriğinde sibutramin bulunan bitkisel ürünler piyasadan tamamen çekilecektir. Çünkü kilo verdirdiği söylenen bu tür bitkisel içerikli ilaçlar insanların sağlıklarını riske atmaktadır.
Yetkili laboratuvarlarda sibutramin hydroklorit tayini çalışmaları yapılmaktadır. Bu çalışmalarda genel olarak daha yüksek basınçta hareketli faz verilmesini ve daha yüksek çözünürlükte ayırım yapılmasını sağlayan yüksek performanslı sıvı kromatografisi yöntemine (HPLC) başvurulmaktadır. Ayrıca mevcut yasal düzenlemelere ve yayınlanan standartlara ve analiz yöntemlerine de uyulmaktadır.