Silisyum Dioksit Tayini (Kit ile Sularda)
Silisyum dioksit daha çok silika olarak bilinmektedir ve silisyum ve oksijen içeren kimyasal bir bileşiktir. Silisyum dioksit onaltıncı yüzyıldan beri bilinmekte ve kullanılmaktadır. Daha çok cam, porselen, fayans ve beton yapımında kullanılmaktadır. Silisyum dioksitin, topaz, ametist ve kuvars gibi 17 farklı kristal formu bulunmaktadır. Silisyum oksijenden sonra yeryüzünde en çok bulunan elementtir. Yer yüzünün silisyum içeriği yüzde 28’e yakındır.
Doğal koşullarda bazı taşların ve kuvarsın yapısında bulunmaktadır ve daha çok toz olarak yayılmaktadır. Uzun süre silisyum dioksit solunması durumunda akciğer kanseri riski artmaktadır.
Silisyum dioksitin bağ dokusunu güçlendirdiği, özellikle de kemik ve kıkırdak oluşumunda çok önemli bir rol oynadığı kanıtlanmıştır. Bunun yanı sıra yaşamın temel elementi olarak silisyum, hücre yapımını ve metobolizmasını aktive etmekte, yaşlanma sürecini geciktirmekte, cildin diriliğini korumakta ve bedensel ve ruhsal aktiviteleri yükseltmektedir. Ayrıca saç dökülmesini, tırnak kırılmalarını, selülit oluşumu ve biyolojik yaşlanmayı önlemektedir. Kaplıcalar, silisyumun bu etkilerinden yararlanmak isteyenler için önemli yerlerdir. Kaplıca suyunda bir litrede 80 mg üzerinde silisyum dioksit bulunmaktadır. Bu silisyum dioksit hücre yenilemesi sağladığı gibi, içildiği zaman mideyi ve bağırsağı temizlemekte, banyo yapıldığı zaman sülfatlarla etkileşime girerek ağrılara iyi gelmektedir. Silisyum, insan vücudunun beslenmesi ve normal gelişimi için gerekli olan 25 element arasındadır ve bunlar arasında üçüncü sıradadır.
Tarımda, tarlaya uygulanan silisyumun bitkilerin verimliliğini artırdığı ve böcek zararlılarına ve fungal hastalıklara karşı direncini yükselttiği bilinmektedir. Bitkilerin silisyum içeriği aynı zamanda bu bitkileri besin olarak tüketen insan ve hayvanlar için de önemlidir.
Yetkili laboratuvarlarda sularda silisyum dioksit tayini çalışmaları, kit kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Bu çalışmalarda yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara ve mevcut yasal düzenlemelere uyulmaktadır.