Tahin Miktarı Tayini
Tahin, susamın ezilerek ve bir takım işlemlerden geçirilerek akıcı yağ haline getirilmiş şeklidir. Tahin elde etmek için önce iyi kalite susam tohumları elenmekte, kabukları soyulmakta ve yıkanmakta, arkasından yüksek ısıda kavrulmaktadır. Daha sonra oda sıcaklığına indirilmekte ve ezilerek tahin haline getirilmektedir. Gıda sektöründe daha çok unlu ürünlerde kullanılmaktadır. Kahvaltıda sade olarak tüketildiği gibi, pekmez karıştırılarak yüksek besin değerine sahip bir tatlı olarak da tüketilmektedir.
Özellikle kış günlerinde soğuk algınlıkları, grip ve birçok hastalıktan korunmak için tüketilmesi önerilmektedir. Tahin içeriğinde E, C ve B vitaminleri bulunmaktadır ve bu vitaminler sayesinde tahin vücudun hücre yapısını korumaktadır. Susam, protein ve yağ açısında çok değerli bir besin kaynağıdır ve susamdan elde edilen tahin içinde de bol miktarda potasyum, kalsiyum, fosfor, demir, magnezyum ve lif bulunmaktadır. Uygun ortamlarda saklandığı takdirde, tahin içindeki vitaminleri ve yağ değerlerini uzun süre kaybetmeden saklamaktadır.
Tahin, hücreleri koruduğu için kanserli hücrelere karşı da savaşmaktadır. İçeriğinde bulunan kalsiyum sayesinde kemikleri güçlendirmesi ve kemik erimesini engellemesi açısından da önemli bir besin kaynağıdır. Şeker ve doymuş yağ oranı oldukça düşüktür. Doymamış yağ oranı, doymuş yağ oranına göre fazla olduğu için, özellikle kalp sağlığı açısından çok faydalıdır.
Susam zaten çok yağlı bir içeriğe sahip olduğundan, tahinin de yağ oranı doğal olarak çok yüksektir. Bir tatlı kaşığı tahin 8 gram yağ ve 89 kalori içermektedir.
Tahin miktarı analizleri örneğin tahin helvasında yapılmaktadır. Tahin helvası petrol eteri ile ekstraksiyona tabi tutulmakta ve mevcut yağ çözülerek alınmakta, eter tamamen uzaklaştırıldıktan sonra tartılarak tahin miktarı belirlenmektedir.
Yetkili laboratuvarlarda, kimyasal gıda analizleri kapsamında tahin helvasında tahin miktarı analizleri yapılmaktadır. Bu analizlerde ulusal ve uluslararası kuruluşlar tarafından çıkarılan standartlara ve test yöntemlerine uyulmaktadır. Tahin miktarı analizlerinde başvurulan standartlar şunlardır:
- TS 2589 Tahin
- TS 2590 Tahin helvası