Yapay Tatlandırıcılar Tayini - Siklamat (HPLC)

Yapay Tatlandırıcılar Tayini - Siklomat (HPLC)
Yapay Tatlandırıcılar Tayini - Siklomat (HPLC)

Bugün şekersiz veya diyet olarak piyasaya sunulan bisküvi, reçel, kola, sakız ve daha birçok gıdanın maddesinin içinde düşük kalorili veya kalori içermeyen yapay tatlandırıcılar bulunmaktadır. Ayrıca şeker hastalarının günlük gereksinimlerinde kullanmaları için farklı yapay tatlandırıcılar bulunmaktadır. Günümüzde çok sayıda insan şeker hastalığı yüzünden veya fazla kilolardan kaçınmak amacı ile yapay tatlandırıcı kullanmaktadır.

Bu yapay tatlandırıcılardan biri de siklamattır. Siklamat, 1937 yılında bir doktora öğrencisi tarafından tesadüfen bulunmuş yapay bir tatlandırıcıdır. Siklamat şekere göre 30-50 kat daha tatlıdır.

Düşük kalorili yapay tatlandırıcılar kullanılarak üretilen gıdalar, şeker ile üretilen gıdalara göre daha az kalori içermektedir. Ancak bunun yanında bu tür tatlandırıcılar kullanılarak yapılan ve şekersiz denilen gıda ürünleri, bazen yüksek miktarlarda yağ ve normal şekerli ürünlere göre daha fazla kalori içermektedir. Bu nedenle sadece şeker açısından değil sağladıkları kalori değerleri açısından da yapay tatalndırıcıları kullanırken dikkatli olmak gerekmektedir.

Ayrıca fruktoz gibi enerji veren yapay tatlandırıcı kullanılmış gıda ürünleri fazla miktarlarda tüketilirse, kan şekerini yükseltmekte ve kilo yükselmesine neden olmaktadır.

Sodyum siklamat, düşük kalorili ürünler, soğuk servis yapılan içecekler, fırınlanmış ürünler, tablet tipi tatlandırıcılar, son kullanım tarihi uzun olan ürünler, buzlu çaylar, instant içecekler, kahvaltı tahılları, süt ürünleri, reçel ve marmelatlar, sporcu içecekleri, çikolata ve şekerleme ürünlerinde kullanılmaktadır.

Yetkili laboratuvarlar tarafından, kimyasal gıda analizleri kapsamında, yüksek performanslı sıvı kromatografisi yöntemi (HPLC) ile, birçok yapay tatlandırıcı arasında siklamat maddesini tayin etmeye yönelik çalışmalar da yapılmaktadır. Bu çalışmalarda yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara uyulmaktadır. Siklamat tayininde dikkate alınan standartlar şunlardır:

 

  • TS EN 1379 Gıda maddeleri - Sofrada kullanılan sıvı tatlandırıcılarda siklamat ve sakarin tayini - HPLC metodu
  • TS EN 12857 Gıda maddeleri - Siklamat tayini - Yüksek performanslı sıvı kromotografik yöntem