Ortam Toz Ölçümü (PM1, PM2.5, PM5, PM10)
İşyerlerinde iç ortam ölçümleri, işletme faaliyetinden kaynaklanan ve çalışma ortamı havasında bulunan fiziksel ve kimyasal etkilerin tespit edilmesi amacı ile gerçekleştirilmektedir. Bu ölçümler sonunda, hem çalışma ortamının riskli bölgeleri belirlenmekte hem de ortamın risk derecesi ortaya konmaktadır. Bu şekilde işyeri yönetiminin alması gereken önlemlerin belirlenmesine imkan sağlamaktadır.
Bu çerçevede yapılan, gürültü ölçümü, titreşim ölçümü, kimyasal ölçümü, aydınlatma ölçümü, termal konfor ölçümü, uçucu organik bileşik ölçümleri, kimyasal gaz ve buhar ölçümü gibi sayısız ölçümler arasında, ortamdaki solunabilir toz ölçümleri de yapılmaktadır.
Havada asılı durumda bulunan tozlara teknik olarak partikül veya partiküler madde denmektedir (particulate matter, PM). Bu partiküllerin boyları mikron olarak ölçülmektedir (bir mikron bir metrenin bir milyonda biri uzunluktur).
Çalışma ortamları genelde kapalı ortamlardır. Yapılan birçok çalışmada, partiküller yüzünden hava kirliliğinin yükseldiği ve bu durumun çalışanlarda solunum yolları hastalıklarına yol açtığı ve ölümle sonuçlanan ciddi rahatsızlıklar yaşandığı ortaya çıkmıştır.
Yapılan sınıflandırmalara göre çapı 0.1 mikrondan küçük partiküller çok ince, 0.1 mikron ile 2,5 mikron arasında olan partiküller ince, 2.5 mikron ile 10 mikron arasında olan partiküller kaba ve 10 mikrondan büyük partiküller çok kaba partiküller olarak tanımlanmaktadır. Kaba partiküller daha çok mekanik süreçler sonucu oluşmakta, ince ve çok ince partiküller ise dizel yakıtların yanması ile havaya karışmakta ya da gazların kimyasal reaksiyonları sonucunda havaya yayılmaktadır.
Akredite laboratuvarlar, iç ortam ölçümleri çerçevesinde ortam toz ölçümlerini de gerçekleştirmektedir. Kaliteli, güvenilir ve hızlı sonuç almak için son teknoloji ürünü test ve ölçüm cihazlarına ve deneyimli ve eğitimli bir kadroya sahip olan bu laboratuvarlar, çalışmaları sırasında yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanmış birçok standardı dikkate almaktadır.