Staphylococcus Sp. Sayımı
Amerika Birleşik Devletleri’nde Kozmetik Üreticileri Birliği (CTFA) tarafından, kozmetik ürünler içinde bulunan mikroorganizmaların cinsleri ve miktarları ile ilgili bir takım sınırlamalar konulmuş ve kozmetik ürünlerin mikrobiyolojik kalitesi sağlanmaya çalışılmıştır. Bütün kozmetik üretici firmaları açıklanan kriterlere uygun üretim yapmak zorundadır. Açıklanan tehlikeli bakteriler arasında Staphylococcus Aureus bakterisi de bulunmaktadır ve bu bakterinin hiçbir şekilde kozmetik ürünlerde bulunmaması gerekmektedir.
Ülkemizde Türk Standartları Enstitüsü tarafından bu konuda yayınlanan standartlar da sözü edilen kuruluşun (CTFA) tespit ettiği sınırlarla uyumludur.
Mikroorganizmalar içinde yer alan bakterilerin tespit edilmesi için çeşitli biyokimyasal testler uygulanmaktadır. Staphylococcus bakterisi için yapılan testlerde sonuçları pozitif çıkanlar Staphylococcus aureus olarak, negatif çıkanlar ise Staphylococcus sp. şeklinde tanımlanmıştır.
Ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından çıkarılan Kozmetik Kanunu ve Kozmetik Yönetmeliği esaslarına göre, kozmetik ürünlerde insan sağlığı için büyük risk taşıyan tehlike oluşturan Escherichia Coli, Pseudomonas Aeruginosa, Salmonella Typhimurium, Candida Albicans ve Aspergillus Niger yanında Staphylococcus Aureus bakterisinin kozmetik ürünlerde hiçbir şekilde bulunmaması gerekmektedir.
Ulusal veya uluslararası akreditasyon kuruluşlarından akredite olan laboratuvarlar, mikrobiyolojik analiz çalışmaları kapsamında Staphylococcus sp. sayımı da yapmaktadır. Bu laboratuvarlar kaliteli, hızlı ve güvenilir sonuçlar elde edebilmek için, şu iki standart esaslarına uygun faaliyet göstermektedir:
- TS EN ISO/IEC 17025 Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği İçin Genel Şartlar
- TS EN ISO 22716 Kozmetikler - İyi üretim uygulamaları (GMP) - İyi üretim uygulamaları hakkında kılavuz
Bunun yanında laboratuvarlar, TS EN ISO 22718 Kozmetikler - Mikrobiyoloji - Staphylococcus aureus aranması standardı ve yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından geliştirilen başka standartlara da uymaktadır.
Mikrobiyolojik kalite analizleri konusunda yayınlanan Kozmetik Ürünlerin Mikrobiyolojik Kontrolüne İlişkin Kılavuz esaslarına göre de ölçümlerde elde edilen sonuçlar standartların sınırları içinde olmak zorundadır.