Leke Tutmazlık
Tekstil sektöründe apre işlemleri, terbiye süreçlerinin son aşamasını oluşturan ve tekstil ürününün kullanım, tutum ve görünüm özelliklerini etkileyen, bu ürünlere yeni özellikler kazandıran işlemlerdir. Genelde apre işlemleri, beyaz olarak kullanılacak ürünlerde ağartma, renkli olarak kullanılacak ürünlerde ise boyama veya baskı işlemleri tamamlandıktan sonra yapılmaktadır. Örneğin pamuk, dünyada en fazla üretilen ve tekstilde kullanılan bir elyaftır. Çok değişik alanlarda kullanılmaktadır. Her kullanım yerine göre de farklı kullanım özellikleri gerektirmektedir. Bu nedenle yağmurluk için kullanılacak pamuklu kumaş ile gömlek yapılacak bir kumaşın apre işlemleri de farklı olmaktadır.
Pamuk ipliği, pamuklu dokuma ve pamuklu örme ürünlerine uygulanan apreler, iki grupta toplanabilir: kimyasal apre işlemleri (yaş apre) ve mekanik apre işlemleri (kuru apre). Kimyasal apreler, kir iticilik apresi, yumuşatıcı apre, tutuşmazlık apresi, buruşmazlık apresi ve anti mikrobik apre gibi daha çok kimyasal bir madde içeren apre işlemlerdir. Mekanik apreler ise zımparalama veya şardonlama gibi mekanik yollardan etki kazandırılan apre işlemleridir.
Leke tutmazlık apresi de denilen kir iticilik apresi, kumaşlara bakım kolaylığı sağlayan bir uygulamadır. Tekstil ürünlerine daha zor kirlenme ve kirin kolayca yüzeyden uzaklaştırılması gibi özellikler kazandırılmaktadır.
Kir iticilik apresi, tekstil sektöründe leke tutmazlık veya leke iticilik apresi olarak da bilinmektedir.
Akredite olmuş laboratuvarlarda gerçekleştirilen fiziksel testler için, yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara uyulmaktadır. Bu kapsamda leke tutmazlık testlerinde şu standart dikkate alınmaktadır: AATCC 130 TM130 Kir tutmazlık: Yağlı leke çıkarma yöntemi.
Bütün laboratuvarlar, kaliteli, hızlı ve güvenilir sonuçlar alabilmek açısından, en son teknoloji ürünü cihazları ve ekipmanları kullanmak zorundadırlar. Bunun yanında güçlü teknolojik altyapı ve deneyimli ve eğitimli bir çalışan kadrosuna sahip olmak da çok önemlidir.