Yoğunluk Tayini
Kumaşların metrekare gramajı, yani kumaşın ağırlığı, günlük yaşamda kumaşın kalınlığı ya da yoğunluğu olarak karşımıza çıkmaktadır. Metrekare gramajı yüksek bir kumaştan üretilen konfeksiyon ürünleri, daha çok kış mevsimlerinde kullanılan giysilerde kullanılmak üzere üretilmektedir. Bunun aksine metrekare gramajı düşük bir kumaştan üretilen konfeksiyon ürünleri ise daha çok yaz mevsimlerinde kullanılan giysilerde kullanılmak üzere üretilmiştir.
Kumaşların örgüsü, eni, boyu, kumaşı oluşturan lif ya da ipliklerin kalınlıkları ve kumaş içindeki yoğunluk ya da sıklıkları ve kalınlığı kumaşların belli başlı yapısal özelliklerindendir. Tüketicilerin bugün çok üzerinde durdukları kumaşların dökümülülük özelliği de kumaşın yoğunluğu, gramajı ve yumuşaklığı ile doğrudan ilgilidir. Kumaşın yoğunluğunun düşük olması kumaşın tutumunu değiştirir ve hava geçirgenliğini arttırır.
Sıklık, kumaşın eni ve boyu yönünde belli bir uzunluğa giren iplik sayısına denmektedir. Bu özellik kumaşın yumuşaklığı ve yoğunluğu üzerinde oldukça etkilidir. Kumaşın yoğunluğu üzerinde kumaşın özel yapısı, esnekliği ve hava geçirgenliği özellikleri de etkilidir.
Ayrıca kumaşların yoğunluğu üzerinde büküm miktarı da etkilidir. Büküm miktarı arttıkça kumaşın yoğunluğu artar. Dokusunda kalın iplikler kullanılan kumaşların da yoğunluğu yüksektir. Kumaş dokusu, yani örgüsündeki atkı ve çözgü ipliklerinin birbirleri ile kesişme oranı yüksek kumaşların yoğunluğu da yüksektir. Nihayet kumaşa uygulanan apreler de kumaşın yoğunluğunu etkilemektedir.
Yetkili laboratuvarlarda yapılan fiziksel testler için, yerli ve yabancı kuruluşların yayınladığı çeşitli standartlar esas alınmaktadır. Kumaşların yoğunluğunu tespit etmek için yapılacak testlerde şu standart dikkate alınmaktadır: TS EN ISO 1140 Halatlar - Polyamid - 3-, 4-, 8- ve 12- kollu halatlar.
Bütün laboratuvarlar, kaliteli, hızlı ve güvenilir sonuçlar verebilmek açısından, güçlü teknolojik altyapı ve deneyimli ve eğitimli bir çalışan kadrosuna sahip olmak zorundadır.