Havuz Suyu Haslığı
Havuz suyunun temiz olması ve insan sağlığına zarar vermemesi için birtakım kimyasal maddeler kullanılmaktadır. Bu maddeler insan sağlığı için yararlı olsa da tekstil ürünlerine zarar veriyor olabilir. Havuz suyu haslığı, havuz suyunda bulunan kimyasalların, özellike mayo ve benzeri giysilerin yapımında kullanılan kumaşların rengine verebileceği zararları tespit etmek için yapılmaktadır.
Havuz suyu haslık testleri, ulusal ve uluslararası kuruluşların yayınladığı kriterlere ve standartlara uygun şekilde, yetkili laboratuvarlar tarafından yapılmaktadır. Sözü edilen laboratuvarlar, TS EN ISO/IEC 17025 Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği İçin Genel Şartlar standardı esaslarına uygun şekilde ulusal veya uluslararası akreditasyon kuruluşlarından yetki almakta, yani akredite olmaktadır.
Yapılan haslık testlerinin sonuçlarını değerlendirmek için, renk değişimini belirlemek amacı ile solma değerlendirmesinde kullanılan gri skala kullanılmaktadır (TS 423-2 EN 20105-A02 Tekstil - Renk haslığı tayin metotları - Bölüm A02 - Solmanın değerlendirilmesinde gri skalanın kullanılması).
Havuz suyu içinde kullanılacak baskılı veya boyalı tekstil ürünlerinin renklerinin havuz suyu etkisine karşı ne kadar dayanıklı olduklarını belirleme amacı ile yapılan havuz suyu haslığı, şu standarda uygun şekilde tespit edilmektedir:
- TS EN ISO 105-E03 Tekstil - Renk haslığı deneyleri - Bölüm E03: Klorlu suya (yüzme havuzu suyu) karşı renk haslığı
Tekstil sektöründe kullanılan boyar maddelerin değeri, bu boyalar ile boyanan kumaşların fabrikada uğrayacağı diğer işlemler sırasında ya da daha sonra ürünün kullanımı sırasında göstereceği haslık değeri ile ölçülmektedir. Yani boyar maddelerin renk haslıkları, fabrikasyon haslıkları ve kullanma haslıkları olarak ele alınmaktadır. Havuz suyu haslık değeri, kullanma haslığı ile ilgilidir. Kullanım haslıkları arasında ışık haslığı, yıkama haslığı, kuru temizleme haslığı, ter haslığı, deniz suyu haslığı gibi başka haslık değerleri de bulunmaktadır.