Deride Işık Haslığı Tayini
Deride ışık haslığı, güneş ışınlarının derinin fiziksel özelliklerine ve üzerindeki boyanın kalıcılığına ne kadar etki yaptığını ve derinin gün ışığına uzun süre maruz kalması halinde ne kadar direnç gösterebileceğini tespit etmek üzere yapılmaktadır. Son yıllarda ışık haslığı testlerinde kuars lambalar gibi yapay ışıklar kullanılmaktadır. Ancak işin doğrusu gün ışığına denk bir aydınlanma sağlansa da bu testlerin doğal koşullarda gerçekleştirilmesidir.
Işık haslığı değerlendirme çalışmalarında mavi skala kullanılmaktadır. Bu skalada ışık haslığı değerleri birden sekize kadar değişmektedir. Derinin haslık değeri ne kadar yüksek olursa, haslığı o kadar mükemmel demektir.
Boyar maddelerin haslıkları mutlak bir özellik değildir. Su, ter, ışık gibi belli faktörlere ve uygulandığı malzemeye göre farklılık gösterir. Bu açıdan deriye uygulanacak boyar maddenin seçimi, kalıcılığı ve ışığa karşı direnci açısından önemlidir.
Yerli ve yabancı akreditasyon kuruluşlarından akredite olan laboratuvarlar tarafından, spesifik testler kapsamında derinin ışığa karşı hassasiyetini tayin etmek için testler yapılmaktadır. Bu testlerde ulusal ve uluslararası alanda yayınlanan standartlar dikkate alınmaktadır. Deride ışık haslığını tespit etmek için esas alınan standartlar şunlardır:
- IUF 402 Deri ışığına karşı renk haslığı: Xenon lamba Colour fastness of leather to light: Xenon lamp
- TS EN ISO 105-B02 Tekstil - Renk haslığı deneyleri - Bölüm B02: Yapay ışığa karşı renk haslığının tayini - Ksenon ark soldurma lambası deneyi
Bu standartlar, deri dahil bütün tekstil ürünlerinin renk etkisinin tespit edilmesi için uygulanan bir yöntemi kapsamaktadır. Bu yöntem, doğal gün ışığı ile aynı değerde yapay ışık kaynağına karşı her çeşit ve her yapıdaki tekstil ürünlerinin renk haslığını değerlendirmektedir. Bu yöntem aynı zamanda beyazlatılmış veya optik olarak parlatılmış tekstil ürünlerinde de uygulanmaktadır.