Halı Testleri
Dünyada ve ülkemizde halı ticareti, el halısı ve makine halısı olmak üzere iki ana grupta toplanmaktadır. Bu iki grup, üretim teknikleri, maliyetleri, yatırım eğilimleri, kullanılış amaçları, tüketici profilleri ve pazar yapıları bakımından birbirlerinden oldukça farklıdır. El halılarında üretim yapısı, emek yoğun ve kültürel miras yolu ile gelişen motiflere dayanmaktadır. Makine halıları üretim yapısı ise sermaye yoğun ve teknik tekstil ürünleri grubunda ele alınmaktadır.
Halıların kalitesini belirlemek amacı ile yetkili laboratuvarlarda gerçekleştirilen bazı testler bulunmaktadır. İşte bu testlerden birkaç örnek:
- Püskül geri çekme gerilimi testi, halıdaki hav ipliklerinin püskül tutunma kuvvetlerini tespit etmek için yapılmaktadır.
- Halı aşındırma testi, halılarda kullanıma bağlı olarak oluşan kalınlık kaybını, statik yükleme yöntemi ile ölçmek için yapılmaktadır.
- Yıpratma testleri, halıların kullanıma bağlı olarak genel görünüm değişikliklerinin tespit edilmesi için yapılmaktadır. Bu testler ile aynı zamanda halıların alt kaplamalarındaki aşınmalar da tespit edilmektedir. Bunun yanında halı ve yer döşemelerinin esneklik ve uzama özellikleri de bu test ile ortaya konmaktadır.
- Statik yükleme yöntemi, halılarda kullanım ile ortaya çıkan kalınlık kaybını ölçmek için kullanılmaktadır. Önce halının kullanım şekli simüle edilmekte ve ortaya çıkan kalınlık kaybı ölçülmektedir.
- Dinamik yük uygulama yöntemi, halı hav yatması, üzerinde yürümeden kaynaklanan ezilme ve hasar görme durumlarını tespit etmek için uygulanmaktadır.
- Hav yüksekliği testi, halıların hav yüksekliğini belirlemek için yapılmaktadır.
- Hav ilmek çekme testi, halılarda havların veya püskülün kopması için gerekli olan kuvveti ölçmek için yapılmaktadır.
- Yanma dayanımı testi, halıların üzerine uygulanan küçük yakıcı kaynağın yakma, yanarak veya eriyerek yayılma ve bozulma etkilerini gözlemlemek amacı ile yapılmaktadır.
- Işık testi, standart ışık kaynakları altında halıların renk değişimlerini tespit etmek için yapılmaktadır.