Kemer Testleri
Deri aksusuarlar içinde özellikle erkekler tarafından en fazla rağbet edilen ürün kemer olmaktadır. Ayakkabı ve takım elbisenin kumaşı ile bütünleşen bir deri kemer, kıyafetleri tamamlayan ve bütün önemli detayları ortaya çıkartan çarpıcı bir aksesuardır. Ancak kemerlerin hem tasarımı hem de üretildiği malzeme oldukça önemlidir.
Deriden yapılan kemerler çokça tercih edilmesine rağmen kemer yapımında suni deri ve bazen kumaş da kullanılmaktadır. Günlük yaşamda kullanıldığı gibi iş yaşamında da kemerlerin ayrı bir yeri olmaktadır. Genel olarak kemerler klasik ya da spor olarak üretilmektedir. Üstelik kemer çeşitleri arasında birbirinden farklı modellerde ve renklerde ürünler bulunmaktadır.
Ancak hakiki deri olsun suni deri olsun ya da kumaş olsun, bütün kemerler üretim aşamalarında bir takım kimyasal işlemlere maruz kalmaktadır. Özellikle deri kemerlerin işlenmesi sırasında insan sağlığını tehdit eden bazı kimyasal maddelerin kullanımı, bir yandan yasal düzenlemeler ile bir yandan da geliştirilen standartlar ile kısıtlanmaktadır. Kısıtlanan maddelerin başında, deride veya kumaşta kullanılan azo boyar maddeler gelmektedir. Avrupa Birliği ülkelerinde ve dünyada, kanser yapıcı özellikleri olduğu kanıtlanan bazı boyar maddelerin tekstil ve deri ürünlerinde kullanımı yasaktır.
Üretici firmaların ülke içinde ve ülke dışında pazar paylarını kaybetmemeleri ve rekabet avantajlarını koruyabilmeleri için, hem üretim aşamalarında hem de bitmiş ürünlerde bir takım testler, ölçümler ve analizler yaptırmaları gerekmektedir.
Yetkili laboratuvarlar tarafından bu kemer testleri konusunda da kapsamlı test hizmetleri verilmektedir. Ürünlerin fiziksel ve kimyasal kalite kontrol testleri ve analizleri ve bir takım haslık değelendirmeleri yapılmaktadır. Sözü edilen laboratuvarlar, TS EN ISO/IEC 17025 standardı esasları çerçevesinde ulusal ve uluslararası akreditasyon kuruluşlarından akredite olmakta ve bu şekilde hızlı ve güvenilir raporlar düzenlemektedir.