Dikey Yerleştirilmiş Kumaş ve Kumaş Kombinasyonlarında Küçük Bir Alev Uygulaması İle Yanmazlık Testi
Perdeler, ev iş yerlerinin dekorasyonunda, insanların yaşam tarzını doğrudan yansıtan ve bulunduğu ortamın unsurları ile bütünleştiğinde önemi daha da artan en önemli ögelerin biridir.
Dikey perdeler daha çok fabrika, ofis, okul ve hastane gibi yerlerde, son yıllarda ise evlerde de tercih edilmektedir. Bu perdeler, dikey olarak toplanabildiği için, geniş ve yüksek cepheli pencereler için uygun bir çözüm olmaktadır. Güneş ışığından en fazla yararlanma imkanı veren dikey perdeler, aynı zamanda istenilen yön ve ışığı ayarlama imkanı vermektedir.
Dikey perdelerde PVC veya alüminyum bant seçenekleri olsa da daha çok kumaş olanları tercih edilmektedir. Kumaş dikey perdeler daha çok polyester ve sunscreen kumaşlardan hazırlanmaktadır. Ama bunların en önemli özelliği yanmaz özellikte kumaşlardan üretilmesidir.
Özellikle işyerlerinde bu perdelerin, küçük bir aleve maruz kaldığı zaman hemen alev almaması veya geç tutuşabilir özellikte olması, olası yangın riskini düşürmektedir.
Bir kumaşın yanması için yanıcı ve yakıcı maddenin birarada bulunması gerekmektedir. En önemli yakıcı madde ise havada bol miktarda bulunan oksijendir. Böyle olunca oksijen için yapılabilecek bir şey yoktur. Yanmayı önlemek için yanıcı maddeler üzerine odaklanmak gerekir. İşte kumaşlara yanmazlık özelliği bu çalışmalar ile verilmektedir. Ya kumaşın dokusunda bulunan iplik elyafının yanmaz özellikte olması gerekir, ya da kumaşın bitim işlemleri arasında alev almaz apre işlemleri yapılır.
Yetkili laboratuvarlar tarafından, dikey yerleştirilmiş kumaş ve kumaş kombinasyonlarında küçük bir alev uygulaması ile yanmazlık testleri için şu yöntem uygulanmaktadır:
- BS 5438 Dikey yönlendirilmiş numunelerin yüzüne veya alt kenarına uygulanan küçük ateşleme alevine maruz bırakıldığında tekstil kumaşlarının yanabilirliği için test yöntemleri