Mobilya - Döşenmiş Yatak Tabanları ve Döşeklerin Yanabilirliği - Part 2 (Kibrit Ateşi Eş Değeri)
Güç tutuşur kumaşlar iki yoldan elde edilmektedir. Ya daha kumaşlar dokunurken güç tutuşan elyaftan üretilmiş iplikler kullanılmaktadır, ya da kumaşın dokuması tamamlandıktan sonra gerçekleştirilen terbiye işlemleri sırasında alev almaz apresi işlemleri yapılmaktadır. Duruma göre bu tür kumaşlara antistatik özellik de eklenebilir. Yani kumaşlara statik elektrik oluşturmama özelliği verilebilir. Bu şekilde olası bir elektrik atlamasının ve yanmanın önüne geçilmiş olmaktadır.
Özellikle sigara içen kişilerin yangın çıkarma riskleri daha yüksektir. Uyumadan önce yatak odasında içilecek son bir sigarayı yakmak için kullanılacak bir kibrit, eğer iyice sönmeden yatağa düşecek olsa, yatağın ateş alması imkansız değildir. Bu risklerin farkında olan yatak üretici firmalar, döşenmiş yatak tabanları ve döşeklerin yapılması sırasında kumaşa tutuşabilme ve yanma durumlarını önleyecek özellikler katmaktadır.
Laboratuvarlar, TS EN ISO/IEC 17025 Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği İçin Genel Şartlar standardı esaslarına uygun şekilde ulusal veya uluslararası akreditasyon kuruluşlarından yetki almaktadır. Bu nedenle gerçekleştirdikleri testler ve düzenledikleri raporlar, hızlı, kaliteli ve güvenilir olmaktadır.
Bunun yanında laboratuvarlar test çalışmalarında yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara uymaktadır. Mobilya testleri kapsamında yapılan, döşenmiş yatak tabanları ve döşeklerin yanabilirliği - Part 2 (Kibrit ateşi eş değeri) testlerinde de laboratuvarlar şu standartları esas almaktadırlar:
- TS EN 597-2 Mobilya - Döşenmiş yatak tabanları ve döşenmiş döşek tabanlarının yanabilirliğinin tespiti - Bölüm 2: Yanma kaynağı - Kibrit ateşi eş değeri
Bu standart, yataklar, yatak yastıkları ve döşenmiş yatak tabanları, bir yanma kaynağı olarak gaz alevine maruz kaldığında, yanabilirliğinin tespit edilmesi için kullanılan bir test yöntemini kapsamaktadır.