Tekstil ve Tekstil Mamulleri Yanma Özellikleri - Perdeler - Sınıflandırma Şeması
Son yıllarda, yüksek ısı ve alevden korunma gerektiren birçok alanda güç tutuşur liflerden dokunan kumaşlar kullanmaya önem verilmektedir. Bu amaçla tekstil sektöründe güç tutuşur veya geç alev alma özellikleri taşıyan kumaşlar üretilmeye başlanmıştır.
Tekstil sektöründe yapılan güç tutuşur ürün elde etme çalışmalarında temel amaç yanmayı önlemektir. Ama bunun yanında elbette tekstil ürünlerinin, insan hareketlerini kısıtlamayacak özellikte olması, hafif, konforlu ve kompakt etkilerinin kuvvetli olması, tekrar tekrar yıkama, kurutma ve kuru temizlemeye karşı dayanıklı olması, uzun süre kullanılabilir olması ama herşeyden önemlisi çevre dostu olması gerekmektedir. Bu sayılanlar yanında güç tutuşur kumaşlardan beklenen özellikler arasında, toksik özelliğinin bulunmaması ve yüksek maliyetli olmaması da bulunmaktadır. Tekstil sektöründe yapılan çalışmalar, bütün bu sayılan beklentileri karşılayacak ürün geliştirme üzerine yoğunlaşmaktadır.
Bu çerçevede tekstil ve tekstil ürünlerinin yanma özellikleri belirlenirken perdeler için bir sınıflandırma şeması geliştirilmiştir. BS 5867-2 standardı, bir takım testlere ve belli yöntemlere dayanan performans seviyelerini açıklamaktadır. Bu standart, perde yapımında kullanılacak kumaşları üç seviyede olarak açıklamaktadır: A, B ve C seviyeleri. A seviyesinde kumaşlar için belirlenen gereklilikler bir miktar zorlayıcıdır. C seviyesinde kumaşlar için belirlenen gereklilikler ise oldukça zordur.
Yetkili laboratuvarlar tarafından, tekstil ürünlerinin yanma özellikleri bakımından perdelerin sınıflandırılmasına yönelik testler yapılmakta ve bu testlerde şu standartlara uyulmaktadır:
- BS EN 13773 Tekstil ve tekstil ürünleri - Yanma davranışı - Perdeler ve örtüler - Sınıflandırma şeması
- BS 5867-2 Perdeler, örtüler ve pencere jaluzileri için kumaşlar - Bölüm 2: Yanma şartları - Özellikler
- TS EN 13773 Tekstil ve tekstil mamulleri - Yanma özellikleri - Perdeler - Sınıflandırma şeması