Yatak Kıyafetlerinde Kullanılan Kumaş ve Kumaş Kombinasyonlarının Yanma Testi
Kumaşlar dokunurken, atkı ve çözgü adı verilen birbirine paralel iplikler, birbirlerine dik yönde kesişerek bir örgü oluşturacak şekilde bağlanmaktadır. Atkı iplikler kumaşın enine olan ipliklerdir. Çok fazla gerin tutulmazlar. Çözgü iplikleri ise kumaşın boyuna olan ipliklerdir ve gerilime karşı daha dayanıklı ipliklerdir.
Kumaşlar, farklı amaçlara uygun olarak, farklı hammaddeler kullanılarak ve çeşitli yapı ve dokularda üretilmektedir. Bu yüzden kumaşlar genel olarak, lifleri doğrultusunda, doğal lifler, yapay lifler ve karışık liflerden üretilen kumaşlar olarak üç grupta toplanmaktadır. Ancak bu lifler çeşitli oranlarda harmanlanarak çok farklı özelliklerde iplikler elde edilmekte ve doğal olarak farklı kumaş kombinasyonları ortaya çıkmaktadır. Bugün artık tekstil sektöründe her trendin bir kumaş karşılığı bulunmaktadır.
Günümüzde ev tekstilinde kullanılmak üzere çeşitli özellikte kumaşlar üretilmektedir. Bunların arasında renk, doku, desen özellikleri yanında leke tutmazlık, dayanıklılık ve yanmazlık özellikleri olan kumaşlar günlük yaşamda daha fazla yer almaktadır. Ev tekstilinde kullanılan belli başlı kumaş çeşitleri şunlardır: saten, alpaka, Bursa keteni, Havana keten, Panama keten, goblen, Ödemiş ipeği, ipek organze, soft, polyester dokuma, klasik tül, organze tül ve yöresel dokumalar.
Bu kumaşların ve kumaş kombinasyonlarının bir kısmı yatak kıyafetlerinde de kullanılmaktadır. Yangın olaylarında tekstil ürünlerinin en hızlı tutuşan ve alev alan malzemeler olduğu düşünülürse, yatak kıyafetlerinin yanmaz özellikli veya geç tutuşur özellikli kumaşlardan üretilmesi önemli olmaktadır.
Akredite olmuş çeşitli laboratuvarlar tarafından yatak kıyafetlerinde kullanılan kumaş ve kumaş kombinasyonlarının yanma testleri de yapılmaktadır. Bu testlerde laboratuvarlar şu standardı esas almaktadır:
- BS 5722 Gecelik giysilerinde kullanılan kumaşların ve kumaş kombinasyonlarının yanma performansı için şartname
Sözü edilen laboratuvarların çoğu, güçlü bir teknolojik altyapıya ve eğitimli kadrolara sahiptir.