Hidroksit Tayini
Sodyum hidroksit, kimya sektörü başta olmak üzere birçok sektörde kullanılan kimyasal bir bileşiktir. Sodyum hidroksit, kostik olarak da bilinmektedir ve rengi beyaz, nem çekici bir bileşiktir. Suda kolaylıkla çözünerek, kaygan ve yumuşak bir sabun hissi uyandıran bir çözelti meydana getirir. Herhangi bir kokusu olmayan sodyum hidroksit, sıvı veya katı halde bulunmaktadır. İnsan cildine temas ettiği takdirde kaşındırıcı bir etki yapar.
Sodyum hidroksit doğal ortamda bulunmaz, laboratuvar ortamında kolay bir şekilde üretilir. Genellikle sodyum klorür elektrolize edilerek yarı yarıya bir çözelti elde edilir. Bu sırada klor gazı ortaya çıkar. Çözeltideki su buharlaştığı zaman geride katı haldeki kostik kalır.
Sodyum hidroksit, bu arada kalsiyum hidroksit ve karbonat arasındaki bir tepkimeden de elde edilmektedir.
Sanayide, birçok kimyasal maddenin üretilmesinde, yapay ipek yapımında, sabun, kağıt, boya ve deterjan sektörlerinde ve petrol rafinelerinde sodyum hidroksit kullanılmaktadır.
Sodyum hidroksit su ile tepkimeye girdiği zaman yaklaşık beş dakika içinde sıcaklığı 50 dereceye ulaşır ve 15 dakika boyunca bu sıcaklığını korur.
Sodyum hidroksit, sabun üretiminde de kullanılmaktadır. Bir temizleme ajanı olarak temizlik sektöründe yaygın bir kullanım alanına sahiptir. Suya ilave edilip, ısıtıldığı zaman, depo alanları ve donanımların temizliğinde etkilidir. Proteinleri ve gres ve benzeri yağları kolayca çözebilir. Ayrıca kanalizasyon atık boruları ve lavabo temizliğinde de kullanılmaktadır. Evlerde en yaygın kullanım alanı tıkalı lavaboları açmaktır.
Deterjanların fiziksel ve kimyasal analizleri kapsamında hidroksit tayini analizleri yapılırken akredite olmuş laboratuvarlar tarafından esas alınan standart şudur:
- TS 5682 Sodyum hipoklorit çözeltisi - Sanayide ve çamaşır suyu olarak kullanılan
Bu standart, sanayide, çamaşır ağartmada çamaşır suyu olarak kullanılan sodyum hipoklorit çözeltisini kapsamaktadır.