Aktivite Testleri
Temizlik ve dezenfeksiyon testleri temelde üç ana başlık altında toplanmaktadır:
• Deterjan analizleri
• Dezenfektan analizleri
• Performans testleri
Deterjan analizleri genel olarak, temizlik ürünlerinin fiziksel ve kimyasal analizlerini, mikrobiyolojik analizlerini ve bakterisidal aktivite testlerini içermektedir. Dezenfektan analizleri de benzer bir şekilde, dezenfeksiyon ürünlerinin fiziksel ve kimyasal analizlerini, aktivite testlerini ve bakterisidal aktivite testlerini kapsamaktadır.
Akredite laboratuvarlarda, dezenfektan analizleri kapsamında fungusidal aktivite testleri de gerçekleştirilmektedir. Yapılan başlıca fungusidal aktivite testleri ise şunlardır:
- Dezenfektan ve antiseptiklerin temel fungusidal aktivite testi
- Gıda, ev ve endüstride kullanılan dezenfektan ve antiseptiklerin fungusidal aktivite testi
- Veteriner hekimlikte kullanılan dezenfektan ve antiseptiklerin fungisidal aktivite testi
Fungisidal etki, dezenfektanların ve antiseptiklerin, mantarları yok etme özelliğidir ve bu özellikteki dezenfektanlar ile istenmeyen mantar ve küf oluşumları yok edilmekte ve çoğalmaları önlenmektedir.
Bu test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları, yerli ve yabancı akreditasyon kuruluşlarından TS EN ISO/IEC 17025 Test ve Kalibrasyon Laboratuarlarının Yeterliliği İçin Genel Şartlar standardı esaslarına göre akredite olan laboratuvarlarda, güvenilir, hızlı ve kaliteli bir şekilde yapılmaktadır.
Bu çalışmalar sırasında laboratuvarlar, dünya genelinde kabul görmüş test yöntemleri ve test kriterlerine uygun şekilde faaliyet göstermekte ve ulusal ve uluslararası kuruluşlar tarafından yayınlanan birçok standardı esas almaktadır.
Güvenilir ve tarafsız bir şekilde hizmet veren bu laboratuvarlarda yapılan analizler ve düzenlenen raporlar dünyanın her yerinde kabul görmektedir.
Esas olarak dezenfeksiyon işlemleri, cansız maddeler üzerinde bulunan hastalık yapıcı (patojen) mikroorganizmaların yok edilmesi işlemidir. Bu işlem için bir takım fiziksel veya kimyasal yöntemlere başvurulmaktadır. Dezenfektanlar ise, cansız maddeler üzerinde bulunan hastalık yapıcı (patojen) mikroorganizmaların üremelerini durdurmak veya bunları yok etmek amacı ile kullanılan bir takım kimyasal maddelerdir.
Gerek evlerde ve gıda sektöründe kullanılan dezenfektan ve antiseptiklerin ve gerekse veteriner hekimlikte kullanılan dezenfektan ve antiseptiklerin, güçlü ve sağlığa zarar vermeyecek özelliklerde olmaları gerekmektedir.
Özellikle antiseptikler doğrundan cilt üzerine uygulandıkları için, cildi tahriş etmemeleri, cildin dokusunda zehirlenme etkileri göstermemeleri, vücudun doğal savunma sistemlerin çalışmasını bozmamaları ve kan, serum ve benzer organik maddelerin varlığında etki gücünü kaybetmemeleri gerekmektedir.
Yoğun antibiyotik ve dezenfektanların kullanıldığı ortamlarda, mantarlar ve benzeri zararlı mikroorganizmalar, kullanılan dezenfekntan ve antiseptiklere karşı zamanla direnç kazanmaktadır. Örneğin bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç geliştirdiği bilinmektedir. Ancak bakterilerin, sadece antibiyotiklere değil, kullanılan dezenfektan ve antiseptiklere karşı da direnç geliştirdikleri bugün bilinen bir gerçektir. Günümüzde evlerde, işletmelerde, gıda sektöründe, veterinerlikte ve farklı ortamların dezenfektanlarla zararlı mikroorganizmalardan arındırılması gerekmektedir.
Doğru dezenfektanlarla ve antiseptiklerle ve doğru uygulamalarla ortamların ve kullanılan araç ve gereçlerin dezenfekte edilmesi, bir yandan istenmeyen zararlı mikroorganizmaları yok edecek ve gelişmelerini önleyecek, bir yandan da insan sağlığı açısından olası hastalıkların önüne geçecektir. Ama herşey dezenfektan ve antiseptiklerin doğru seçilip uygulanmasına bağlıdır. Bunun için de dezenfektanların ve antiseptiklerin ortamda bulunan mikroorganizmalara karşı etkili olduklarının güvenilir testlerle kanıtlanması gerekmektedir. Bu testler dezenfektan ve antiseptiklerin uygulama yöntemi ve uygulama konsantrasyonları konusunda da yol gösterici olmaktadır.
Dezenfektanların etkisini değerlendiren bu testler yapılırken, sonuçlarını etkileyecek birçok faktöre de dikkat etmek gerekmektedir. Test mikroorganizmasının doğru seçilmesinden hücre süspansiyonunun dikkatli yapılmasına ve canlılık kontrolü sırasında dezenfektan etkisinin ortadan kaldırılmasına kadar birçok faktör dikkat gerektirmektedir. Bugün, farklı ülkelerde farklı prensiplere dayanan çok farklı testler yapılmaktadır. Örneğin kapasite testleri ve uygulamalı testler, gerçek yaşam ortamı yaratılarak yapılan ve daha gerçekçi sonuçlar veren testlerdir.