Dezenfektan ve Antiseptiklerin Temel Bakterisidal Aktivite Testi
Dezenfektanların ve antiseptiklerin en düşük bakterisidal konsantrasyonlarını tespit etmek üzere bazı standart yöntemler kullanılmaktadır. Bunlar genelde dezenfektanların süspansiyon durumundaki mikroorganizmalara karşı olan etkisini araştırmaktadır. Ancak bu testler ile elde edilen sonuçlar dezenfektanların, bakterilerin biyofilm içinde bulunan şekline ne kadar etki yaptıkları konusunda bilgi vermemektedir. Halbuki, sağlık dahil birçok sektörde önem taşıyan bakteriler, genelde biyofilmlerin içinde bulunmaktadır ve geleneksel dezenfektan aktivite testleri ile bunlara karşı sağlanan etkinlik tespit edilememektedir.
Bu yüzden hastanelerde, sağlık kuruluşlarında ve farklı sektörlerde yüzey ve kullanılan araç, gereç ve mazlemelerin dezenfeksiyonunda sık kullanılan dezenfektanların, statik biyofilm kültürüne karşı en düşük bakterisidal konsantrasyonlarının belirlenmesi yönünde çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmalarda Pseudomonas aeruginosa ATCC 15442 standart suşu kullanılmaktadır. Bu suş, genelde toprak ve suda bulunan, glikozu oksidasyon yoluyla parçalayan, ama fermentasyon yapmayan bakteri türüdür.
Akredite laboratuvarlarda, dezenfektan analizleri kapsamında gerçekleştirilen bakterisidal aktivite testleri arasında dezenfektan ve antiseptiklerin temel bakterisidal aktivite testleri de bulunmaktadır. Bu testlerde, yerli ve yabancı çeşitli kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlar kullanılmaktadır. Bunların başında şu standart gelir:
- TS EN 1276 Kimyasal dezenfektanlar ve antiseptikler - Gıda, sanayi, ev ve kurumsal alanlarda kullanılan kimyasal dezenfektanlar ve antiseptiklerin bakterisit aktivitelerinin değerlendirilmesi için nicel süspansiyon deneyi - Deney yöntemi ve özellikler
Bu standart, sert su veya kullanıma hazır ürünler olması durumunda su ile seyreltildiği zaman homojen ve fiziksel olarak kararlı kimyasal dezenfektan ve antiseptik ürünlerin bakterisit etkisinin asgari özelliklerini tespit etmek için uygulanan bir test yöntemini açıklamaktadır. Bir takım seyrelmeler, genelde test edilen mikroorganizmayı bozan maddeler ilave edilerek üretildiği için, ürünler sadece yüzde 80 veya daha az yoğunlukta test edilir.