Alkol Bazlı Dezenfektan Analizi
Dezenfeksiyon işlemlerinde kimyasal dezenfeksiyon yöntemi ile birlikte buhar ve sıcak su uygulamalarına veya radyasyon ile dezenfeksiyon yöntemlerine de başvurulmaktadır. Ancak mikroorganizmaların yok edilmesinde en fazla başvurulan yöntem kimyasal dezenfeksiyon işlemidir. Gıda sektöründe de en sık kullanılan dezenfektan çeşitleri, klor içeren dezenfektanlar, katyonik kuarterner amonyum bileşikleri (QAC) ve alkol bazlı dezenfektanlardır.
Klor içeren dezenfektanların başında sıvı klor gelir. Ancak klorun dezenfektan olarak aktivitesi tam olarak belirlenmiş değildir. Katyonik kuarterner amonyum bileşikleri (QAC) çok iyi dezenfektan çeşididir. Ağırlıklı olarak araç ve gereçlerin, döşemelerin ve duvarların dezenfeksiyonunda kullanılır.
Alkol bazlı dezenfektanlara gelince. Genel olarak alkol bazlı dezenfektanlarda etil alkol ve izopropil alkol kullanılmaktadır. Gıda sektöründe de, durulamaya ihtiyaç duyulmaması ve gıdalarla temas eden yüzeylerde kullanmak için uygun olması yüzünden tercih edilmektedir. Alkollerin sporlar üzerine bir etkisi bulunmamaktadır.
Gıda sektöründe dezenfektanların kullanımı hızla artmaktadır ve bunlar gıda kaynaklı patojen mikroorganizmalar üzerinde oldukça etkilidir. Gıda sektöründe en fazla karşılaşılan ve hastalıklara yol açan mikroorganizmaların başında Escherichia coli bakterisi gelir.
Alkol bazlı dezenfektanlar, turistik tesisler, oteller, hastaneler ve çeşitli sanayi kuruluşlarının kantin, mutfak ve yemekhanelerinde yüzey dezenfeksiyonu amacı ile kullanılmaktadır. Çalışma tezgahlarının ve kullanılan araç ve gereçlerin güvenli ve hızlı bir şekilde dezenfekte edilmesinde etkilidir. Uygulandığı yüzeylerde durulama işlemi yapılmasına gerek yoktur.
Yetkili laboratuvarlarda, dezenfektanların fiziksel ve kimyasal analizleri kapsamında, alkol bazlı dezenfektan analizleri de yapılmaktadır. Söz konusu laboratuvarlar, yerli ve yabancı akreditasyon kuruluşlarından akredite olmakta ve çeşitli testler, ölçümler, analizler ve değerlendirmeler yapmaktadır.
Bu çalışmalarda, dünyaca kabul gören test yöntemleri ve test kriterlerine uyulmakta ve yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından çıkarılan standartlar esas alınmaktadır.