Diyet Lifi Tayini (Ankom - Hızlı Test)
Gıda lifleri, yağ oranı azaltılmış et ürünlerinde büyük bir kullanım alanına sahiptir. Yulaf, soya, şeker pancarı, elma ve armuttan elde edilen lifler sosis, sucuk ve köfte gibi bazı et ürünlerinde kullanılmaktadır. Ancak gıda liflerinin en büyük özelliği kolon kanseri başta olmak üzere kalp ve damar hastalıkları, kolesterol ve kabızlık gibi hastalık risklerini azaltan özellikler taşımasıdır.
Ham lifi oluşturan bileşikler iki türlüdür: bitki hücre bileşenleri ve bitki hücre duvarı bileşenleri. İkinci grup bileşenleri yağlar, proteinler, inorganik maddeler, lignin, selüloz, hemiselüloz ve petkin oluşturmaktadır. Bunların arasında selüloz, hemiselüloz ve lignin gibi maddeleri, bitki hücre duvarını oluşturan diğer bileşiklerden ayırmak için diyet lifi ifadesi kullanılmaktadır.
Son yıllarda diyet lifinin insan beslenmesinde önemli bir rol oynadığı kanıtlanmış ve insanların ilgisi bu konuya artmıştır. Özellikle tıp alanında yaşanan gelişmeler, çeşitli hastalıklar ile lifin eksik olduğu diyetler arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktadır. Bugün Amerikan Gıda ve İlaç Örgütü (FDA) dahil birçok kuruluş, günlük diyet lifi alım miktarının 35 gram olmasını önermektedir. Bu gelişmeler ışığında tüketiciler diyet lifini kilo vermek için, diyabet hastalığına destek olmak için, kolon kanseri riskini düşürmek için ve kan ve kolesterol seviyelerini iyileştirmek için kullanmaktadır.
Diyet lifinin analitik yöntemler ile tayin edilmesinde, deterjan ve çeşitli enzim sistemleri kullanılmaktadır. Diyet lif analizleri, ürünlerin insanların sindirim sisteminde bulunan enzimler ile birlikte ortaya çıkacak ve hidrolizlenemeyen polisakkaritlerin ölçümleri esasına dayanmaktadır. Bugün diyet lif analizlerinde bütün kimyasal yöntemler içinde hızlı ve çabuk sonuç veren ekonomik yöntemler uygunlanmaktadır. Bunlardan biri de ankom test cihazlarıdır. Bu cihazlar, bitkisel besinlerin hazmedilmesi mümkün olmayan ve sindirim sisteminden geçerken su absorbe ederek dışkı yapımını kolaylaştıran diyet lifi analizlerinde en çok kullanılan cihazlardan biridir.
Yetkili laboratuvarlarda, kimyasal testler kapsamında ankom ve hızlı test yöntemleri ile diyet lifi tayini çalışmaları yapılmaktadır.