Hidroksi Prolin (Kollagen) Tayini
Kollagen (ya da kollajen), insan vücudunun hareket sisteminin yapı taşlarını oluşturan, özellikle kemik, kıkırdak, lif ve eklemleri meydana getiren bir proteindir. Bu proteinin yirmiye yakın farklı türü bulunmaktadır. Bu farklılık moleküler yapılarından kaynaklanmaktadır. İnsan vücudunda hidroksi prolin sadece kollajende bulunmaktadır. Kollajen dokusunun hemen hemen yüzde 10 kadarı hidroksi prolindir. İnsan vücudunda bulunan kollajenin ise hemen hemen yarısı kemiklerde bulunmaktadır.
Vücutta kollajeni arttıran besinlerin cildi sağlıklı tutmak açısından önemi fazladır. Kolajen cilde güç kazandıran çözünmez ve lifli bir proteindir. Kollajen cildin bağ dokusunun önemli bir bileşenidir. Kollajen vücutta doğal olarak meydana gelmektedir, ancak yaşa bağlı olarak ileri yaşlarda kollajen üretimi azalmaktadır. Bu ise cildin sıkılığını ve esnekliğini olumsuz etkilemektedir. Bu şekilde ortaya çıkan yaşlanma belirtileri, ancak kollajen artımına destek gıdalar alınarak geciktirilebilir.
Kollajen arttırıcı besinlerin başında şu gıdalar gelmektedir:
- Omega-3 yağ asitleri açısından zengin olan fındık, soğuk su balıkları ve keten tohumu gibi besinler
- Antioksidanlar açısından zengin olan fasulye ve çilek gibi gıdalar
- C vitamini açısından zengin olan narenciye türünden meyveler
Kollajen, soğuk suda çözünmez, ancak sıcak suda ve sulu asit ve alkalilerle kaynatılırsa jelatin oluşturur. Kollajen, bulunduğu dokulara dayanıklılık ve gerilme direnci sağlar. Kollajen, yaraların iyileşmesinde de önemli rol oynar.
Hidroksi prolin kollajen yıkımının sonucu ortaya çıkan modifiye bir amino asittir.
Yetkili laboratuvarlarda, kimyasal testler kapsamında hidroksi prolin (kollagen) tayini çalışmaları yapılmaktadır. Bu çalışmalarda yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara ve dünya genelinde kabul gören test yöntemlerine uyulmaktadır. Laboratuvarlar bu şekilde daha güvenilir ve tarafsız bir hizmet vermektedir. Başvurulan standartlardan biri şudur:
- TS 6236 ISO 3496 Et ve et mamulleri - Hidroksiprolin muhtevası tayini