Kolajen / Et Protein Oranı Analizi (Et ve Et Ürünlerinde)
Kolajen, insan vücudunda bulunan lifli proteinlerdir. Kolajenin temel işlevi, kaslar, kemikler, bağlar ve tendonlar gibi vücuttaki dokuları desteklemek ve birbirlerine tutunmalarını sağlamaktır. Ayrıca kolajen cildi sıkılaştırır ve insanı daha genç gösterir. Cildinde kolajen üretimi doğal olarak yüksek olan kişiler, ileri yaşlarda bile daha genç görünür. Normal koşullarda yaş ilerledikçe vücudun kolajen üretimi düşer. Doğru besinler tüketilirse, vücudun kolajen üretimi yükselebilir. Kırmızı renkli meyve ve sebzeler, koyu yeşil yapraklı sebzeler, soya ürünleri, C vitamini, omega yağ asitleri, keten tohumu, kuşburnu ve avokado ciltte kolajen üretimini arttırmaktadır.
Et, insanlarda ve hayvanlarda kas ve yağdan oluşan tabakadır. Protein bakımından çok zengindir. Protein, vücudun bütün hücreleri için önemli, fonksiyonel ve yapısal bir bileşendir. Vücudun ürettiği enerjinin yüzde 15 kadarı gıdalar ile birlikte alınan proteinlerden gelmektedir. Sağlıklı bir gelişim için yeterli miktarda protein tüketimi gerekmektedir. Yetişkinlerde sadece enerji değil, hücrelerin onarımı için de proteine gerek duyulmaktadır. Her türlü bitki ve hayvan hücreleri bir miktar protein içermektedir. Ancak besinlerdeki protein miktarı farklıdır.
Hayvansal gıdalardan alınan proteinlerin içeriğinde, vücudun ihtiyaç duyacağı bütün aminoasitler yer almaktadır. Kırmızı et, yüksek oranda protein içerir ancak fazla tükerilmesi zararlıdır. Fazla miktarda doymuş yağ içeren gıdaların tüketilmesi, kalp hastalıkları başta olmak üzere birçok rahatsızlığa neden olabilir. Yapılan araştırmalara göre günlük ihtiyacı karşılamak için, erkekler için 55 gram, kadınlar için 45 gram protein yeterlidir.
Türk Gıda Kodeksi’ne göre kolajen / et protein oranı, yağsız kıymada en fazla yüzde 12, dana kıymada yüzde 15, diğer hayvan etlerinde ise yüzde 15 olmak zorundadır.
Yetkili laboratuvarlarda, kimyasal testler kapsamında et ve et ürünlerinde kolajen / et protein oranı analizleri yapılmaktadır.