Natamisin (HPLC ile Süt ve Ürünlerinde)
2009 yılında Gıda, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından, Türk Gıda Kodeksi Fermente Süt Ürünleri Tebliği (Tebliğ no: 2009/25) yayınlanmıştır. Bu tebliğ, fermente süt ürünlerinin uygun tekniklerle ve hijyenik koşullarda üretilmesini, hazırlanmasını, işlenmesini, ambalajlanmasını, muhafaza edilmesini, depolanmasını ve taşınmasını sağlamak amacı ile hazırlanmıştır. Bu tebliğ esasları, bütün fermente süt ürünlerini, ısıl işlem görmüş fermente süt ürünlerini, konsantre fermente süt ürünlerini ve bu ürünleri temel alan kompozit süt ürünlerini kapsamaktadır.
Natamisin, bir mikroorganizmadan elde edilmektedir. Doğal olarak oluşan natamisin, maya ve küf gelişimi engellemektedir. Düşük konsantrasyonlarda bile güçlü bir etkinlik gösterir ve geniş bir kullanım alanına sahiptir. Aktif maddesi natamisin olan ve laktoz ile standardize edilen katkı maddeleri, gıda ürünlerinde insan sağlığı için zararlı olan maya ve küf gelişiminin önüne geçmek amacı ile kullanılmaktadır. Yukarıda sözü edilen tebliğ hükümleri gereğince, peynirlerde ve sosislerde dış yüzey koruyucusu olarak natamisin kullanılmasına izin verilmektedir. Doğal bir korucu olan natamisin, insan sağlığı için tehlike yaratmamaktadır ve insan metabilizması ile tamamen uyumludur. Sodyum benzoat veya potasyum sorbat gibi benzer sentetik koruyucularla kıyaslanamayacak üstünlüklere sahiptir.
E325 kodu ile tanımlanmış olan natamisin, peynir, sosis, ekmek ve unlu gıdalar, süt ve yağ bazlı tatlılar, sos ve aperatifler, mayonezler ve salata soslarında kullanılmaktadır. Bazı ülkelerde, meyve suları, şarap ve yoğurt gibi gıda ürünlerinde de natamisin kullanılmaktadır. Natamisin katkı maddesi, doğal bir koruyucudur ve suda çözünmez. Bu yüzden özellikle peynirlerin dış düzeylerinde koruyucu madde olarak tercih edilmektedir.
Yetkili laboratuvarlarda, kimyasal testler kapsamında süt ve ürünlerinde, Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC) cihazı kullanılarak natamisin analizleri yapılmaktadır. Bu yöntem ile oldukça hassas sonuçlar elde edilmektedir. Bu analizlerde yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara da uyulmaktadır.