Sitrik Asit Tayini (HPLC)

Sitrik Asit Tayini (HPLC)
Sitrik Asit Tayini (HPLC)

İnsanların genelde limon tuzu olarak bildikleri sitrik asit, renksiz ve kristal yapılı organik bir bileşiktir. Birçok hayvanın vücudunda ve hemen hemen tüm bitkilerde bulunmaktadır. Proteinlerin, yağların ve karbonhidratların yükseltgenerek suya ve karbondioksite dönüştüğü fizyolojik süreçlerden geçer. Gıda sektöründe gıdaların ve bazı organik maddelerin dayanma sürelerini arttırmak için ve bazı alkolsüz içeceklere tat vermesi için kullanılmaktadır. Şekerleme yapımında da kullanılmaktadır. Özellikle turunçgillerde yüksek miktarda sitrik asit bulunmaktadır. Limonda sitrik asit oranı yüzde 80’dir. Sitrik asitin zehirleme özelliği yoktur ve bu yüzden kimya sektöründe geniş bir kullanım alanına sahiptir.

Sitrik asit ondokuzuncu yüzyılın sonlarından başlayarak yiyeceklerde katkı maddesi olarak kullanılmaktadır. Günümüzde daha da fazla kullanılan sitrik asit, limon ve turunçgillerde çok fazla bulunmasına rağmen, bunlardan sitrik asit üretilmesi zor ve maliyetli olduğu için, daha ziyade şekerden üretilmektedir. Çeşitli bakteriler ve mayalar kullanılarak şekerden üretilen sitrik asitin gıda koruyucular arasındaki kodu E330’dur.

Ağırlıklı olarak konserve ürünlerinde kullanılan sitrik asit, bu gıdaların uzun süre bozulmadan korunmasını sağlamaktadır. Alkol içeren ve içermeyen birçok içeceğin içine de sitrik asit konulmaktadır. Sitrik asit genel olarak gıda sektöründe, gıda maddelerinde koruyucu katkı maddesi olarak tercih edilmektedir. Meyve suları ve düşük kalorili içeceklerde sitrik asit, tek olarak veya sitrik asit tuzları ile birlikte kullanılmakta ve tat verici olarak faydalanılmaktadır.

Yetkili laboratuvarlarda gıdalarda ve içeceklerde sitrik asit tayini çalışmaları yapılmaktadır. Bu çalışmalarda genelde çok yüksek basınçta mobil faz verilmesini ve çok yüksek çözünürlükte ayırım yapılmasını sağlayan yüksek performanslı sıvı kromatografisi yöntemi (HPLC) kullanılmaktadır. Bu çalışmalarda yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara, analiz yöntemlerine ve mevcut yasal düzenlemelere de uyulmaktadır.