Fruktan Tayini
Fruktan, inülin olarak da bilinen ve lifler sınıfında doğal bir polisakkarittir. Selüloz ve nişasta gibi polisakkaritler, gıdaların suda çözünmeyen kuru maddesini oluşturmaktadır ve büyük moleküllü bileşiklerdir. Fruktoz ve glukoz başta olmak üzere şekerler ve organik asitler ise gıdaların suda çözünür kuru maddesini oluşturmaktadır.
Fruktan, bitkilerin genel olarak kök ve kök sağlarında bulunur ve birçok bitki tarafından enerji depolamak için kullanılır. Çözünür ve fermente olabilir özellktedir ancak bu bitkisel lif, inülin insan vücudunda erimez. İnsan vücudunda kalın bağırsaklarda fermente olurlar ve burada vücuda yararlı bazı mikroorganizmaların sağlıklı büyümesine destek olurlar.
Fruktanlar içeriğinde glikoz molekülü bulunan fruktoz polimerleridir. Fruktanlar bağırsaklarda kendiliklerinden emilemedikleri için fruktozlara yapışarak emilim gerçekleştirirler. Genel olarak soğan, enginar, buğday ve hindiba gibi gıdalarda bulunan ve hazır gıdalarda inulin olarak tanımlanan fruktan, fruktoza benzer rahatsızlıklar yapar. Fruktoz kimyasal basit bir şekerdir ve doğal halde meyvelerde, balda ve birçok sebzede bulunmaktadır.
Buğday ve çavdar, birçok kişi için temel besin kaynaklarıdır. Ancak içerdikleri fruktan yüzünden kolay sindirilemezler. Gluten hassasiyeti bulunan bu gıda maddeleri tüketildiği zaman gaz, şişkinlik, ishal veya kabızlığa neden olmaktadır.
Fruktan veya inülin, bitkiler, meyveler ve sebzeler gibi çok geniş bir yelpazede bulunan doğal nişastalı bir maddedir. Fruktan en yaygın şekilde, sıcak su içinde hindiba köklerinden elde edimektedir. Midede sindirilmesi ve emilmesi mümkün olmadığı için doğrudan bağırsaklara geçer ve burada insan sağlığı için yararlı olan özel bir tür bakteri türünün gelişmesine destek olur.
Gıda ürünlerinin kimyasal testlerine, tüketicilere daha sağlıklı ve kaliteli ürünler sunmak için üretici firmalar tarafından artık fazla önem verilmektedir.
Yetkili laboratuvarlarda, kimyasal testler kapsamında tahıl ve tahıl ürünlerinde fruktan analizleri yapılmaktadır. Bu çalışmalarda yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara uyulmaktadır.